Материјалот добиен кога се пресираат дрвени влакна со струготини и посебно лепило се нарекува медијапан. Поради ова плочите од медијапан се погусти, потврди и поотпорни во однос на ивериците и исто така се многу едноставни за обработка. За разлика од ивериците, медијапанот не се стружи и тоа му овозможува секоја страна да изгледа убаво и мазно. Плочите од медијапан обично се 18 милиметри и се користат за видливата страна од елементите.

Цената на медијапан плочите не е многу високa, но кога се користат за видливата страна од елементите потребно е дополнително да се лакираат што ја зголемува цената.

Кога станува збор за квалитетот, медијапанот  спаѓа во група на најквалитетните материјали за изработка на елементи за кујни.

Најважните карактеристики се да биде отпорен на влага, да поседува цврстина и да не може да изгреби.

Видови медијапани и нивни предности:

  • Лакираниот медијапан може да се најде во најразлични бои и нијанси, овој вид медијапан е многу отпорен на влага и има многу убав надворешен изглед и не мора да се стружи, единствената мана е тоа што има повисока цена;
  • За разлика од лакираниот, медијапанот кој е обложен со PVC фолија е значително поевтин и е поотпорен на најразлични оштетувања;
  • Кога станува збор за мадијапан со висок квалитет кој може да биде фурниран може да се каже дека тој може да го замени дрвото. За фурнирањето на столови, маси и било какви други надворешни површини најмногу се користи бука или даб;
Кујна од медијапан
Медијапанот може да го бирате во разни бои, дури и со повеќе шари. Исто така сами го избирате начинот на обработка на ивиците на кујната. Кај медијапанот може да се одлучите за висок сјај кој поседува голема отпорност од уништување за разлика од иверицата.
Тој се карактеризира со голема густина, цврстина и отпорност на влага. Единствена маана е малку повисоката цена. Но ако се одлучите целата кујна да ви биде од медијапан така ќе биде поскапо. Затоа ве советуваме само крилата или предниот дел на кујната да ги изработите од овој материал.

 

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

Внесето го вашиот коментар
Внесето го вашето име